Anne ve Çocuk

Emzirme Döneminde Ne Kadar Su İçmeliyim?

Emzirirken, küçük bebeğinizi ve kendinizi nemlendiriyorsunuz. Anne sütünün yaklaşık %90’ı sudur, bu nedenle emzirirken ne kadar su içilmesi gerektiğini bilmek önemlidir. Uzmanlar, emziriyorsanız günde yaklaşık 3,5 litre (veya 16 bardak) su içmenizi tavsiye ediyor. Her ne kadar araştırma emzirme döneminde ki ebeveynlerin susuzluklarını gidermek için gerekenden daha fazla sıvı içmeye ihtiyaç duymadıklarını bulmuş olsa bile.

3,5 litre çok gibi geliyor ama 0,250 litre oldukça küçük bir porsiyon boyutu. Her beslenmeden önce ve sonra ve ayrıca yemeklerden sonra 0,250 litrelik bir bardak su içerseniz, bu 3,5 litrelik hedefe ulaşmış olursunuz. Emzirirken ne kadar su içmeniz gerektiğine daha yakından bir göz atalım.

İçme Suyu Süt Kaynağını Nasıl Etkiler?

Süt kaynağınız azalmaya başlarsa, daha fazla su ve diğer sıvıları içmenin onu artırmaya yardımcı olacağı sezgisel görünebilir. Bununla birlikte, ekstra sıvının süt üretimi, tedarik ve bebek büyümesi üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırmalar, normal miktardan daha fazla sıvı içmenin süt üretimini artıracağını göstermediği yönünde. Bu nedenle emzirirken fazla su içmenin ekstra bir fayda sağlamadığını belirtebiliriz. Yeterince susuz kalmamak için gerektiği kadar su için kafi.

Ancak çok az sıvı almak susuz kalmanıza neden olabilir, bu da sağlığınızı ve anne sütünüzü olumsuz etkileyebilir. Vücudunuzun optimum seviyede çalışabilmesi için bol miktarda sıvı aldığınızdan emin olmanız önemlidir.

Dehidratasyonu Önlemek

Belirli bir litre sayısına ulaşma hedefine odaklanmak yerine, önemli olan susuz kalmadığınızdan emin olmaktır. Gün boyunca bol miktarda su ve diğer sıvıları alarak susuz kalmamak, hayatın hangi aşamasında olursanız olun sağlığınız için hayati önem taşır.

Yeterince su ve diğer sıvıları almazsanız, susuz kalma riskiyle karşı karşıya kalırsınız, bu da aşağıdakiler gibi hoş olmayan bazı semptomlara yol açabilir:

  • Kabızlık
  • Baş dönmesi
  • Ağız kuruluğu ve çatlamış dudaklar
  • Yorgunluk ve enerji kaybı
  • Baş ağrısı
  • Huysuzluk
  • Kas krampları
  • Mide bulantısı

Yeteri Kadar Sıvı Nasıl Alınır?

Daha fazla sıvıya ihtiyacınız olup olmadığına dair en önemli göstergeniz susuzluktur. İyi bir kural, susamamak için yeterince su içmektir.

Susuzluk, vücudunuzun size daha fazla su içmeniz gerektiğini söyleme şeklidir, bu yüzden buna dikkat etmek için elinizden geleni yapın. Fiziksel olarak suya can attığınız zaman, vücudunuzdaki sıvı çoktan tükenmiştir.

Emzirirken daha fazla su içme isteği, emzirme sırasında salınan bir hormon olan oksitosin tarafından tetiklenir. Oksitosin, kendinizi nemlendirmek ve anne sütü yapmak için yeterince su içmenizi teşvik etmek için doğal olarak susama ipuçlarınızı etkiler.

İdrarınızın rengi, hidrasyon seviyeniz hakkında önemli bir ipucudur. İdrarınız koyu renkliyse, içtiklerinizle yeterince seyreltilmemişsiniz demektir. Yeterince sıvı aldığınızı gösteren soluk sarı veya neredeyse berrak bir renk arayın.

Tüm Sıvılar Hidrasyon İçin Önemlidir

Vücudunuzun sıvı ihtiyacının tamamını su ile karşılamanız gerekmez, ancak yine de bu her zaman iyi bir seçimdir. Şekersizdir, kafeinsizdir, kolaylıkla bulunur ve her sıcaklıkta tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, değişiklik istediğinizde suyunuzu meyve veya bitkilerle kolayca tatlandırabilirsiniz.

Bununla birlikte, tükettiğiniz herhangi bir sıvı, yediğiniz su açısından zengin yiyeceklerle birlikte genel sıvı alımınıza katkıda bulunur. Sıvı alımınıza katkıda bulunan bazı içecek örnekleri arasında inek sütü veya fındık sütü, kafeinsiz kahve veya çay ve meyve veya sebze suyu bulunur. Portakal, karpuz, böğürtlen, çorba, salatalık, domates ve marul gibi yiyecekler de vücudunuzun susuz kalmasına yardımcı olabilir.

İnek sütü ile ilgilenmiyorsanız üzülmeyin. Anne sütü yapmak için beslenmenize almanıza gerek yok. Kalsiyumu peynir, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler veya kalsiyum takviyeli yiyecekler gibi diğer kaynaklardan da alabilirsiniz.

Yeni doğanlar günde yaklaşık 8 ila 12 kez emdiği için, her beslenmeden önce veya sonra bir bardak su içmek, günlük kotanızı düşünmenize gerek kalmadan doldurmanın iyi bir yoludur.

Bununla birlikte, çok fazla sıvı tüketmenin (veya renksiz idrara sahip olmanın) aslında süt kaynağınıza zarar verebileceğini bilin. Aşırı su tükettiğinizde, vücudunuz, suyu göğüslerinizden uzaklaştıran ve sonuç olarak süt kaynağınızı azaltabilen idrarınıza fazla su atarak elektrolit dengesini yeniden sağlamaya çalışır.

Emzirme Döneminde Sınırlandırılması Gereken İçecekler

Emzirirken süt üretimini desteklemek için fazladan kalori almanız gerekeceği doğrudur, ancak bu kaloriler besin değeri yüksek yiyecek ve içeceklerden gelmelidir. Uzmanlar, emzirirken aşağıdaki sıvılardan kaçınmanızı veya sınırlandırmanızı tavsiye ediyor.

Şekerli Gazlı İçecekler ve Meyveli İçecekler

Soda gibi çok fazla şeker içeren içecekler vücudunuzun fiilen tuttuğu sıvı miktarını azaltabilir. Bu tür içeceklerin etkilerini inceleyen bir araştırmaya göre, bu, dehidrasyonu daha da şiddetlendirebilir, ısı stresine neden olabilir ve böbrekler üzerinde baskı oluşturabilir. Aynı şey şeker oranı yüksek, lif oranı düşük meyve içecekleri için de söylenebilir.

Canınız gerçekten tatlı bir içecek istiyorsa, suyunuza meyve ve çilek eklemeyi deneyin. Hala bu tatlılığı özlüyorsanız, kutu başına yaklaşık 9,5 çay kaşığı şeker içeren bir kutu soda içmektense meyveli suyunuza 1 çay kaşığı sade sofra şekeri eklemeniz daha iyi olur.

Adına rağmen, meyve içecekleri genellikle çok az veya hiç gerçek meyve suyu içermez. Bunlar, hidrasyon için hala iyi bir seçim olan %100 meyve suyundan farklıdır.

Kafeinli İçecekler

Kafein anne sütüne geçebilir ve bebeğinizin ruh halini ve uykusunu etkileyebilir. Aynı zamanda idrar söktürücüdür yani sıvı kaybetmenize neden olur. Kafein vücudunuz üzerinde susuzlaştırıcı bir etkiye sahip olabilir.

Alkol

Alkol ve emzirme ile ilgili, süt üretiminizi artırmaya yardımcı olacağı da dahil olmak üzere birçok yanlış bilgi vardır. Gerçek şu ki, alkolün hayal kırıklığı refleksini engelleme olasılığı daha yüksektir.

Emzirirken ara sıra bir bardak şarap veya bira içmek genellikle (bebeğinizin çocuk doktorunun ve kendi doğum doktorunuzun onayıyla) sorun olmaz. Ama en iyisi hiç içmemektir.

Bizden Söylemesi

Emzirme döneminde ne kadar su içmeniz gerektiği kişiden kişiye göre değişir. Özellikle sıcak havalarda veya ortalama bir insandan daha fazla aktifseniz, günde önerilen 3,5 litreden daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.

Sizin için doğru miktarda su içip içmediğinizi belirlemek için idrar renginizi kontrol edin. İdrarınız soluk sarı ise yeterince sıvı almışsınız demektir. Daha koyu olan herhangi bir renk ise, susuz kaldığınızı gösterir.

Ayrıca susamamaya çalışın. Susamış hissetmek, vücudunuzun halihazırda biraz susuz kaldığını gösterir. Emzirirken sıvı alma ihtiyaçlarınız hakkında sorularınız varsa, bir sağlık uzmanı veya emzirme danışmanıyla konuşun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu