Anne ve Çocuk

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri ve Rahatlatıcı Tedavi Yöntemleri

Bebeğinizin diş çıkarma belirtilerini anlayın, böylece bebeğinize nasıl yardım edeceğinizi ve ne zaman doktoru arayacağınızı bilirsiniz. Diş çıkarma belirtileri hakkında detaylar yazımızda.

Bebeğinizin diş çıkardığına dair işaretleri yorumlamak her zaman sandığınız kadar kolay olmayabilir. Örneğin, bebeklerinin 3 veya 4 aylıkken salyaları akmaya ve parmaklarını ağızlarına sokmaya başladıklarında diş çıkarmaya başladıkları yaygın bir yanılgıdır. Gerçekte, bu genellikle diş çıkarma ile hiçbir ilgisi olmayan sadece gelişimsel bir dönüm noktasıdır.

Çoğu zaman, bebeklerde klasik “diş çıkarma belirtileri” olsa bile, ilk dişleri birkaç ay daha çıkmaz ve bazen bir yaşından büyük olana kadar olmaz. Aslında, bazen ebeveynlerin diş çıkarma belirtileri olduğunu düşündükleri belirtiler aslında hastalık veya enfeksiyon belirtileridir. Bu nedenle, ebeveynlerin bebeklerinin belirtilerini nasıl yorumlayacaklarını öğrenmeleri önemlidir, böylece bunun yalnızca ilk diş mi yoksa dikkat edilmesi gereken başka bir şey mi olduğunu anlayabilirler.

Diş Çıkarma Belirtileri

Çoğu bebek 4 ila 7 ay arasında diş çıkarmaya başlar, ancak çocuğunuz 3 ay gibi erken bir sürede de diş çıkarmaya başlayabilir. Aslında, bazı uzmanlar diş çıkarmanın çoğu bebekte herhangi bir belirtiye neden olduğuna inanmamaktadır. Yine de, ebeveynlerin 6 ila 24 aylıkken pek çok farklı belirti için diş çıkarma durumunu değerlendirmesi çok yaygındır.

Diş çıkarma belirtilere neden oluyorsa, bu belirtiler genellikle diş çıkmadan (sürmeden) sadece dört gün önce başlar ve yaklaşık üç gün sonra devam eder.

Bebeklerde sık görülen diş çıkarma belirtileri şunlardır:

  • Her zamankinden daha fazla salya akıtma
  • Parmakları, oyuncakları veya diğer nesneleri çiğnemek
  • Sinirlilik ve huysuzluk
  • Ağrılı, hassas veya şişmiş diş etleri
  • Düşük dereceli ateş
  • Nesneleri ısırmak veya kemirmek
  • Yemek yemeyi reddetmek
  • Uyku problemi

İştah azalması, uyuma güçlüğü veya kulak ovma gibi daha rahatsız edici belirtilerin en çok dişin çıkmaya başlamadan önceki günlerde görüldüğünü ve zamanla azaldığını aklınızda bulundurun. Popüler inanışın aksine, çocuğunuzun dişleri birbiri ardına çıkan birden fazla diş çıkarmadıkça, diş çıkarma haftalarca veya aylarca sürmez.

Diş Çıkarma ve Ateş

Diş çıkarma ateşe neden olmaz. Bebeğinizin sıcaklığı 38 dereceyi aşarsa, doktorları tarafından değerlendirilmelidir.

Diş çıkarma ile ilgili diş eti iltihabının sıcaklığın biraz yükselmesine neden olabileceği doğrudur, ancak sıcaklıktaki artış küçük olacak ve ateş oluşturacak kadar yeterli olmayacaktır. Bebeğinizin ateşi varsa, bu büyük olasılıkla kulak veya idrar yolu enfeksiyonu (UTI) gibi alakasız bir hastalık veya enfeksiyonun sonucudur.

6 aylık civarındaki bebekler, doğdukları antikorlardan kaynaklanan bağışıklık korumasını kaybetmeye başladıkları için enfeksiyon riski yüksektir. Bebeklerin çoğu da bu yaşta her şeyi ağızlarına alıyor, bu da onları hasta edebilecek bakteri ve virüslere maruz bırakabilir.

Bazı ebeveynler ayrıca diş çıkarmayı yanlış bir şekilde ishalle ilişkilendirir, aslında salya akması dışkıyı gevşetebilir ama gerçek ishale neden olmaz. İshal ciddi bir sorundur ve su kaybına yol açabilir.

Diş çıkarma ayrıca kızarıklığa neden olmaz, ancak aşırı salya bebeğinizin ağzındaki cildi tahriş ederek kırmızı, kuru veya çatlamış görünmesine neden olabilir.

Doktora Ne Zaman Götürmelisiniz

Bebeğinizin ateşi 38 derecenin üzerindeyse, ishal veya kızarıklık varsa, belirtilerini değerlendirmek için çocuk doktorunuzu arayın. Çocuğunuzda solunum yolu hastalığı, kulak enfeksiyonu veya alakasız başka bir durum olabilir. Tedavide bir gecikme, özellikle ateş veya ishal durumunda, su kaybı veya diğer ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Ayrıca bebeğiniz teselli edilemez durumdaysa, yemek yemiyor veya iyi uyumuyorsa ya da belirtileri bir haftadan uzun sürüyorsa mutlaka doktora götürmelisiniz.

Sonuç olarak, çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Çoğu çocuk doktoru birçok belirtiyi diş çıkarmaya bağlamasa da, çocuğunuz her yeni diş çıkardığında aynı belirtilere sahipse, muhtemelen bunun sebebi diş çıkarmadır, özellikle semptomlar nispeten hafif görünüyorsa ve bebeğiniz bunun dışında iyi görünüyorsa.

Diş Çıkarma Belirtileri İçin Tedaviler

Tüm bebeklerin diş çıkarmak için tedaviye ihtiyacı yoktur. Bebeğiniz rahatsız görünmüyorsa, herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte, acı çekiyor gibi görünüyorlarsa, biraz rahatlama sağlamak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

Bebeğinize ıslak bir bez veya diş kaşıma halkası verin. Sunduğunuz herhangi bir diş kaşıyıcının mevcut güvenlik standartlarını karşıladığından emin olun ve diş kaşıyıcıyı soğutursanız, sadece soğuk olduğundan, donup buz tutmadığından emin olun.

Bebeğinize özel bir diş kaşıma bisküvisi, soğuk yiyecekler (yoğurt veya püreler gibi) veya soğutulmuş sebze ve meyveler verin.

Bebeğinizin diş etlerini parmağınızla hafifçe ovun veya masaj yapın.

Çocuğunuz 6 aylıktan büyükse, parasetamol veya calpol gibi bir ağrı kesici verebilirsiniz, ancak çocuğunuza doğru (ve güvenli) dozu verdiğinizden emin olmak için önce doktorunuza danışın.

Kaçınılması Gereken Diş Çıkarma Tedavileri

Güvenlik riskleri oluşturdukları için çocuk doktorları veya sağlık bakanlığı tarafından önerilmeyen bir dizi tedavi vardır. Bunlar arasında şunlar bulunur:

Benzokain diş çıkarma jelleri, spreyleri, merhemleri veya pastilleri (Anbesol, Baby Orajel veya Orabase gibi). Topikal anestezik kolayca yutulmakla kalmaz, aynı zamanda vücut hücrelerine çok az oksijen verilmesine neden olan methemoglobinemi adı verilen ciddi ve bazen ölümcül bir duruma da yol açabilir.

Reçeteli lidokain jelleri. Bebekler lidokain jellerini yutmaya yatkındır. Lidokain, çocuğunuzun sinir sistemini ve kalbini etkileyerek zehirli olabilir.

Diş çıkarma bilezikleri, kolyeler veya diğer diş çıkarma takıları. Giyilebilen her şey, özellikle de bebeğiniz kendi boynuna takabiliyorsa, boğulma riski taşır. Ek olarak, diş çıkarma takılarının çoğu kehribar, ahşap, mermer veya silikon boncuklar içerir; bunlar kırılabilir veya parçalanabilir ve boğulmaya neden olabilir. Diğerleri, kopabilen ip veya elastik bantlar kullanır ve bebeğiniz boncukları yutabilir veya boğulabilir. Bu malzemelerden bazıları ayrıca küçük çocuğunuzun hassas diş etlerinde olası bir yaralanma riski oluşturarak enfeksiyon riskini artırır.

Son Sözümüz

Ebeveynler genellikle diş çıkarma başladığında bebeklerinin çok fazla acı çektiğinden endişe ederler, ancak iyi haber şu ki, çoğu çocuk için süreç nispeten ağrısızdır. Bebeğiniz rahatsız görünüyorsa, geçici olarak iltihaplanan diş etlerini yatıştırmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. Daha ciddi bir rahatsızlığın belirtileri olmadığın emin olmak için bu süreci takip edin, belirtilerden emin değilseniz, tavsiye için bebeğinizin doktoruna danışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu