Anne ve Çocuk

Yenidoğan Bebeğin Derisi Neden Soyulur?

Yeni doğmuş bir bebeğin cildi, doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde genellikle soyulur ve pul pul dökülür. Yenidoğan bebeklerin derisi neden soyulur ve nasıl tedavi edilir detaylarıyla burada.

Bebek doğduktan sonraki ilk günlerden haftalara kadar bebeklerde deri soyulması normaldir. Bu süre zarfında bir ila iki deri tabakası dökülecektir, çünkü esas olarak rahimde sahip oldukları koruyucu kaplama doğduktan sonra artık yoktur. Bununla birlikte, egzama gibi bir cilt rahatsızlığı da olası bir neden olabilir.

Yenidoğan bebeklerde deri soyulması genellikle herhangi bir özel tedavi gerektirmez ve kendi kendine geçer. Birkaç haftadan sonra soyulma hala devam ederse, çocuk doktoruna göstermeniz gerekebilir.

Bu makale, bebeğinizin derisinin soyulmasının birkaç nedenini ve ne zaman bir sağlık uzmanına başvurmanız gerektiğini ele almaktadır.

Yenidoğan Bebeklerin Deri Soyulmasının Nedenleri

Rahim, bebeğin hamilelik süresince içinde yaşadığı amniyon sıvısıyla doludur. Cilt sıvıyla doğrudan temas halinde olsaydı, tıpkı uzun süre banyoda kaldıktan sonra cildinizin yaptığı gibi kurur ve kırışırdı.

Bir bebek, cildi ile bu sıvı arasında koruyucu bir bariyer görevi görmesi için kalın, peynir benzeri bir madde olan verniks kazeosa (vernix caseosa) geliştirir. Bununla birlikte, en yaygın olarak, bir hemşire doğumdan sonra bebeği temiz bir havlu kullanarak nazikçe siler. Anne kanı ve amniyon sıvısı gibi sıvılarla birlikte verniks de gider.

Bu gerçekleştiğinde, bebeğinizin cildinin çoktan pul pul dökülmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bu durum 40 haftadan sonra doğan bebeklerde daha sık görülür.

Genel bir kural olarak, bir bebek ne kadar vernix ile doğarsa, daha sonra derisi o kadar az soyulur. Bu, daha fazla verniksle doğan prematüre bebeklerin neden 40 haftadan sonra doğanlara göre daha az soyulma eğiliminde olduğunu açıklar.

Bebeğin Derisinin Soyulmasına Neden Olan Cilt Koşulları

Bebeklerin çoğunda bir dereceye kadar deri soyulması yaşanır, bu nedenle sağlık uzmanınızı hemen görmenize gerek yoktur. Bunun yanı sıra, soyulmanın değerlendirilmesi gereken bir cilt rahatsızlığından kaynaklanmış olması da mümkündür.

Bebeğinizin huzursuz, rahatsız göründüğünü ve kaşındığını veya acı çektiğini fark ederseniz, çocuğunuzun doktoruyla hemen iletişime geçin. Normal bir deri soyulmasının dışında, bebeğin derisinin soyulmasına neden olabilecek bazı cilt rahatsızları da olabilir.

Konak (Beşik Kapağı)

Bebeğinizin saç derisinin pul pul döküldüğünü fark ederseniz, bebeğinizde seboreik dermatit olarak da bilinen konak hastalığı (beşik kapağı) olabilir.

Beşik kapağı yaşamın ilk üç ayında sık görülür. Normal soyulan cilt gibi, genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelir. Kötüleşmeye başlarsa veya birkaç aydan daha uzun sürerse, çocuk doktorunuzla konuşun.

Egzama

Egzama, cildin soyulmasına ve aynı zamanda kırmızı, kuru cilt lekelerine neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Atopik dermatit olarak da bilinen bu hastalık genellikle 6 aylıktan önce başlar.

Bebeklerde genellikle yüz veya kafa derisinde bebek egzaması gelişir. Vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ancak genellikle bez bölgesini etkilemez.

Doktorlar, bir bebeğin neden egzama geliştirdiğini her zaman bilemezler. Tedavisi yoktur, ancak genellikle bir çocuk okula başlamaya hazır olduğunda geçer.

Egzamayı, tetikleyicilerden (deterjanlar gibi) kaçınarak ve banyo sürelerini minimumda tutarak yönetmek mümkündür. Bazı durumlarda reçetesiz satılan kremler, reçeteli ilaçlar veya fototerapi önerilebilir.

Balık Pulu (İhtiyoz, İktiyoz)

İktiyozlu bebekler vücutlarında fazladan bir deri tabakasıyla doğarlar. Bu ekstra katmana kolodyum zarı denir ve genellikle bebek doğmadan önce dökülen deri hücrelerinden oluşur.

Bu zar bazen plastik bir sargıya benzer ve bebeğinizin kolayca hareket etmesini engelleyebilir. Membranın çatlaması ve soyulması birkaç hafta alabilir.

İhtiyozlu (balık pulu) yenidoğanlara genellikle yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bakılır ve yüksek nemli bir odaya yerleştirilir. Bu kabuk soyma işlemi çok fazla enerji gerektirdiğinden, bebekler genellikle ekstra kaloriye ihtiyaç duyar. Sağlık ekipleri gün boyunca ek besleme önerebilir.

Bu nadir durum, bebekleri enfeksiyon riskine sokar ve stabil hale gelene kadar yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenmeye devam edeceklerdir.

Yenidoğan Bebeğin Deri Soyulmasında Evde Tedavi Yöntemleri

Deri soyulması yeni doğanlar için normal bir süreçtir ve genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine düzelir. Hipoalerjenik bir nemlendirici kullanmak gibi bazı evde tedaviler, bebeğinizin cildinin kurumasını önlemesine yardımcı olabilir.

Bebeğinizin soyulan derisini tedavi etmek ve korumak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları:

  • Bebeğinizin banyo süresini sadece beş ila 10 dakikaya düşürün. Sıcak suda banyo yapmak cildin doğal yağlarını yok edebilir, bu nedenle banyo ne kadar kısa olursa o kadar iyidir. Bebeğinizi haftada sadece iki veya üç kez yıkayın.
  • Bebeğinizin cildine yumuşak bir nemlendirici uygulayın. Hipoalerjenik bir losyon tercih edin, nemi sağlamak ve cildin kurumasını önlemek için banyodan hemen sonra uygulayın.
  • Diğer ürünlerin kullanımını en aza indirin. Bebeğinizin cildi söz konusu olduğunda daha azı her zaman daha iyidir.
  • Kimyasallardan ve kokulardan mümkün olduğunca kaçının. Bebeklerin cildi hassastır, bu nedenle kokusuz çamaşır deterjanları, yumuşatıcılar ve sabunları tercih edin.
  • Bebeğinizi anne sütü veya mama ile besleyin. Bebekler en az 6 aylık olana kadar su veya başka sıvılar içmemelidir. Dehidrasyon konusunda endişeleriniz varsa çocuk doktorunuzla konuşun.
  • Havaya nem katmak için gece boyunca bebeğinizin odasında bir nemlendirici kullanın.
  • Hava soğuyunca bebeğinizi sıkı giyindirin. Kuru, soğuk hava ciltteki nemi çekerek kuruluğa ve pul pul dökülmelere neden olabilir. Sıcaklık düştüğünde bebeğinizin ellerinin ve ayaklarının daima kapalı olduğundan emin olun.
  • Cildi güneşten koruyun. Güneşli bir günde dışarı çıkarken bebeğinizin cildini hafif giysiler ve şapka ile örtün. Gölgede kısa gezilere bağlı kalmaya çalışın.

Son Sözümüz

Yenidoğan bebeklerin çoğu doğumdan sonra soyulma ve pul pul deri döküntüsü yaşar. Soyulma genellikle herhangi bir tedaviye veya başka bir müdahaleye gerek kalmadan kendi kendine düzelir.

Bebeğiniz rahatsız görünüyorsa veya cildi kızarmaya ve iltihaplanmaya başlarsa, doktorunuzla konuşun. Banyo süresini sınırlamak ve hafif bir nemlendirici uygulamak gibi cilt kuruluğunu önlemek için evde uygulanan tedaviler yardımcı olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğin Derisinin Soyulması Ne Kadar Sürer?

Yenidoğan bebeklerde deri soyulması genellikle doğduktan sonraki ilk birkaç gün içinde gerçekleşir. Yenidoğan bebeğinizin avuç içlerinde, ayak bileklerinde veya ayak tabanlarında soyulmanın çoğunu fark edebilirsiniz. Bir veya iki hafta içinde kendi kendine düzelmesi gerekir. Daha uzun sürmesi durumunda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Yenidoğan Bebeğin Soyulan Derisine Krem Sürülür mü?

Yeni doğmuş bir bebekte deri soyulması normaldir. Bu onların ciltlerinin kuru olduğu anlamına gelmez. Yenidoğan bebeklerin cildi çok hassastır, bu nedenle bebeğinizin doktoru size söylemediği sürece krem sürmemelisiniz. Bebeğinizin cildi aşırı derecede kuru görünüyorsa, doktor yenidoğan bebeğin cildi için güvenli olan, kokusuz, alkol içermeyen bir cilt bakım ürünü önerebilir.

Yenidoğan Bebek Ne Sıklıkla Yıkanmalı?

Yenidoğan bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için haftada iki yada üç defa yıkanması yeterli olacaktır. Bebeğiniz cildine uygun şampuan yada sabun tercihi için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button